Το μάθημα θέλει να δώσει στον πρωτοετή φοιτητή γενικές γνώσεις για την Προϊστορική Αρχαιολογία της Μεσογείου και συγκεκριμένα για τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στις ακτές και τις ενδοχώρες της Μεσογείου από την πρώτη εμφάνιση του ανθρώπου έως την 3η χιλ. π.Χ.
Σε εισαγωγικό επίπεδο εξετάζουμε:
Πρώτον, το θεωρητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο ασκείται η προϊστορική αρχαιολογία, δηλαδή τις μεθόδους έρευνας, μελέτης και ερμηνείας των προϊστορικών κοινωνιών.
Δεύτερον, συζητάμε τις ανθρωπολογικές, κοινωνικές και πολιτισμικές συνιστώσες που συμπυκνώνει ο γεωγραφικός όρος “Μεσόγειος”.
Στο κύριο μέρος του μαθήματος εξετάζουμε τους πολιτισμούς της Μεσογείου με έμφαση στις ομοιότητες ή αποκλίσεις μεταξύ των επιμέρους γεωγραφικών ζωνών τις μεσογειακής λεκάνης (Αιγαίο-Βαλκάνια, Μικρά Ασία, Συροπαλαιστίνη, Κύπρο, Βόρεια Αφρική και δυτική Μεσόγειο) σε κάθε περίοδο. Εξετάζουμε τις πιο αντιπροσωπευτικές προϊστορικές θέσεις κάθε πολιτισμού.
Πιο συγκεκριμένα το μάθημα ακολουθεί την εξής θεματολογία:
- Τι είναι “Αρχαιολογία” και τι “Προϊστορία” (έμφαση στην έννοια της ιστορικότητας στο παρελθόν και στην συμβολή του παρόντος στη δημιουργία του).
- Η σημασία της Μεσογείου ως πολιτισμικής ενότητας (έμφαση στην ετερότητα και την αντιφατικότητα των πολιτισμών της).
- Γενικά θεωρητικά ζητήματα που απασχολούν την Προϊστορική Αρχαιολογία (οικονομία με έμφαση στην τρoφοσυλλογή και την παραγωγή, παλαιοπεριβάλλον, τεχνολογία, κοινωνία, συμβολισμοί).
- Γενικοί χρονολογικοί ορίζοντες της προϊστορικής Μεσογείου.
- Παλαιολιθική περίοδος: πρώτη κατοίκηση των ακτών της βόρειας Αφρικής – αποικισμοί της ΝΑ Ασίας και της Ευρώπης από τον πρώιμο άνθρωπο – εξέλιξη του ανθρώπινου είδους (Erectus, αρχαϊκός Sapiens, Neanderthal, σύγχρονος Sapiens) – πολιτισμός Κατώτερης Παλαιολιθικής (νότια Γαλλία, Atapuerca) – πολιτισμός Neanderthal και σπήλαια – πρωιμότητα της εμφάνισης του σύγχρονου Sapiens στην Εγγύς Ανατολή – βραχογραφίες και μικροτεχνία στην Ανώτερη Παλαιολιθική της ΝΔ Ευρώπης.
- Μετάβαση προς το παραγωγικό στάδιο: ο ρόλος των Νατούφιων στην μετάβαση προς την παραγωγική οικονομία – Μεσολιθική και Νεολιθικοποίηση (μείγμα κυνηγετικής/παραγωγικής οικονομίας).
- Προκεραμική Νεολιθική (παραγωγική οικονομία και πολιτισμός της λατρείας και των νεκρικών εθίμων): κέντρα στον άνω Ευφράτη – λατρευτικά κέντρα στην Ιορδανία – πρώτη κατοίκηση της Κύπρου.
- Νεολιθική Ελλάδα και Αιγαίο – Μικρά Ασία (Çatal Höyük).
- Κύπρος (συνέχεια): Ακεραμική (Χοιροκοιτία), Νεότερη Νεολιθική, Χαλκολιθική.
- ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ: Μεγαλιθικά μνημεία στη δυτική Μεσόγειο.