Αναδρομή στην αρχή...

Το 1988 “πέτυχα”, όπως λέγαμε με ενθουσιασμό, στο Τμήμα Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Το 1989, καλοκαίρι, πήγα για πρώτη φορά σε ανασκαφή, στο νεολιθικό σπήλαιο Σκοτεινής στα Θαρρούνια της Εύβοιας, με μεγάλη ομάδα. Εκεί ανακάλυψα την προϊστορία. Τότε, τα απογεύματα στο Σχολείο του χωριού όπου στεγάζαμε τις καταγραφές μας, ξεκίνησα και την πρώτη μου μελέτη κεραμικής, τα μυκηναϊκά και κλασικά ευρήματα του σπηλαίου.

Το 1990 συμμετέχω σε επιφανειακή έρευνα και καταγραφές νεολιθικής κεραμικής στη νησίδα Γυαλί της Νισύρου και αργότερα στην πρωτοελλαδική Καλογερόβρυση στην Εύβοια. Το φθινόπωρο κάνω καταγραφές κεραμικής διαφόρων περιόδων από το σπήλαιο Νέστορα Πύλου. Το 1991, στο 3ο έτος, συνεχίζω δεύτερη και τρίτη χρονιά στις παραπάνω έρευνες, γιατί με ενδιαφέρει να παρακολουθήσω τον προβληματισμό κάθε θέσης. Το φθινόπωρο προσλαμβάνομαι για πρώτη φορά στο τότε Υπουργείο Πολιτισμού, στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας -αυτή είναι μια άλλη αρχή- για να κάνω καταγραφές των οστών ζώων από τη Σκοτεινή.

Το 1992 και έως το 1995 συμμετέχω σε νεολιθικές έρευνες της Εφορείας στο σπήλαιο Κύκλωπα στη νησίδα Γιούρα των Βόρειων Σποράδων και στο σπήλαιο των Λιμνών στα Καλάβρυτα. Πρόκειται για δύο καθοριστικές έρευνες για μένα, γιατί τις παρακολούθησα μέχρι το τέλος τους, μελέτησα το νεολιθικό υλικό και των δύο (του Κύκλωπα, μάλιστα, για τη διατριβή μου). Καθώς η εμπειρία της ανασκαφής του Κύκλωπα είναι μοναδική, μου άφησε πολλές αναμνήσεις από τις ωραίες και τις δύσκολες στιγμές της συνύπαρξης της ομάδας στο ερημονήσι.

Πάντως το 1993 που αποφοιτώ έχω ήδη αποκτήσει συγκεκριμένο ενδιαφέρον για τη νεολιθική κεραμική. Το 1992 και το 1993 συμμετέχω σε επιφανειακές έρευνες για παλαιολιθικά στη Μάνη και την Κεφαλλονιά. Το 1994 προσλαμβάνομαι στην Εφορεία Κυκλάδων και συμμετέχω στην ανασκαφή της νεολιθικής θέσης της Φτελιάς στη Μύκονο. Την ίδια χρονιά συμμετέχω και στην έναρξη της ανασκαφής του νεολιθικού σπηλαίου Σαρακηνού στην Κωπαΐδα. Και στις δύο αυτές θέσεις δουλέψαμε ως ομάδα καταγραφής 3-4 άτομα που είχαμε “εκπαιδευθεί” στα Γιούρα και στο σπήλαιο των Λιμνών. Ήταν μια δεμένη παρέα που σκόρπισε μετά από λίγα χρόνια -κάποιοι συνεχίζουν την αρχαιολογία από άλλες θέσεις.

Από το 1995 εργάζομαι αρχικά για την καταγραφή και στην συνέχεια για τη μελέτη και της νεολιθικής κεραμικής από τη Θεόπετρα, πράγμα που ανοίγει ένα μεγάλο κεφάλαιο στην επιστημονική ζωή μου. Παράλληλα εργάζομαι σε εκδοτικές διορθώσεις αρχαιολογικών και λαογραφικών βιβλίων, το οποίο θα μου δώσει μια εμπειρία ανεκτίμητη και για τις μετέπειτα θέσεις μου στις εφορείες του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το 1993 έχει γίνει η πρώτη μου δημοσίευση (τα μυκηναϊκά και νεότερα ευρήματα της Σκοτεινής). Το 1996 συμμετέχω για πρώτη φορά σε συνέδριο (στην Αλόννησο) με ανακοίνωση που αφορά στα γραπτά αγγεία του σπηλαίου Κύκλωπα. Το 1997 παρουσιάζεται η πρώτη μου δημοσίευση για Νεολιθικά, στον τόμο του σπηλαίου των Λιμνών. Το 1998 συμμετέχω στην ανασκαφή του σπηλαίου Hayonim στο Ισραήλ. Την ίδια χρονιά συνεργάζομαι με την Εφορεία Αρχαιοτήτων βόρειας Αττικής σε σωστικές ανασκαφές στην Κηφισιά. Επίσης αρχίζω να συμμετέχω στη μελέτη της προϊστορικής κεραμικής από τις Κουκουναριές Πάρου και της Ελίκης στο Αίγιο.

Το 2000 κάνω ταξίδι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στη Γουατεμάλα. Λίγο αργότερα την ίδια χρονιά ταξιδεύω με υποτροφία στην Κύπρο για ένα μήνα για μελέτη της νεολιθικής περιόδου του νησιού στη Βιβλιοθήκη του κέντρου της Αμερικανικής Αρχαιολογικής Σχολής στη Λευκωσία. Ετοιμάζω διάφορες δημοσιεύσεις και παρουσιάσεις σε συνέδρια. Το 2001 παντρεύομαι με τον Σπύρο Τζεβελέκη και φέρνω στη ζωή τα παιδιά μας, τη Νεφέλη το 2002, τον Ορφέα το 2004 και την Ηλέκτρα το 2006. Σύντομα συμμετέχω σε δράσεις του Σχολείου τους, που έχουν σχέση με την αρχαιολογία.

Έχω ήδη επανέλθει στην Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας με κάποια ενδιάμεσα διαλείμματα στην Εφορεία Αττικής και στη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων. Το 2005 υποστηρίζω τη διδακτορική μου διατριβή στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με θέμα τα αγγεία της Μέσης Νεολιθικής από το σπήλαιο Κύκλωπα. Με αφορμή τη διατριβή αυτή αρχίζω να ενδιαφέρομαι για τη θεωρητική αρχαιολογία και κάνω σύντομα στροφή προς την κατεύθυνση αυτή, με το σκεπτικό ότι η τυπολογία και η μορφολογία της προϊστορικής αρχαιολογίας χρειάζονται ανανέωση. Κατά την ακαδημαϊκή χρονιά 2005-6 αρχίζω να διδάσκω Προϊστορική Αρχαιολογία και Νεολιθικά στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Ρόδο, δραστηριότητα που με ενθουσιάζει. Βρίσκω πολύ ανανεωτική και δημιουργική τη διδασκαλία, αλλά και ανταποδοτική για τη σκέψη και τη μελέτη. Κάθε φορά γυρίζω στην Αθήνα κατάκοπη, αλλά γεμάτη. Όπως και τα συνέδρια: είναι ευκαιρίες να ξεκινήσω μια νέα σκέψη ή να γυρίσω το θέμα από μια άλλη οπτική γωνία…